Szervezetünk könnyen felhasználja. Ez a kiváló növényi fehérje semleges ízű, így ideális főzéshez, turmixokba és gyümölcslevekbe is. Ha napi fehérje szükségleted húsmentesen szeretnéd kiegészíteni, vagy ha izmaidat szintetikus szerek nélkül fejlesztenéd ajánljuk figyelmedbe ezt a terméket. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre nő az igény a vegán fehérje és a különféle vegán fehérjeporok iránt, hiszen egyre többen keresik a növényi eredetű táplálékokat. Ezzel a tendenciával párhuzamosan a tejsavó és a kazein fehérje fokozatosan veszít népszerűségéből.
Az egyik legkiválóbb növényi alapú fehérje a rizsfehérje. Ha még sosem hallottál erről a különleges növényi proteinforrásról vagy csak szeretnéd jobban megismerni a rizsfehérjét, továbbá az emberi szervezetre gyakorolt hatásait, akkor olvass tovább! A világ számos pontján folyik rizstermelés, éppen ezért a rizsfehérje könnyen hozzáférhető, ráadásul száz százalékban természetes, növényi eredetű protein. Ezenfelül a rizsfehérje egyedülálló aminosav profiljának köszönhetően kiválóan alkalmazható más vegán fehérjékkel, például borsófehérje porral együtt is. Gondoltad volna, hogy a rizs nem csupán szénhidrát-, de kiváló fehérjeforrás is? A rizsfehérje por nem más, mint fehér rizsből vagy barna rizsből kivont fehérje-izolátum. Függetlenül attól, hogy fehér vagy barnarizs az „alap”, a rizsfehérje előállításához a rizsszemeket megőrlik és ezután az őrleményhez enzimet adnak, amely elválasztja a keményítőt, vagyis a szénhidrátot a fehérjétől.
Egy 2016-ban megjelent tanulmány összehasonlította az állati és a növényi fehérjét fogyasztók egészségügyi állapotát. Bár további kutatások szükségesek, de az eredmény egészen megdöbbentő volt. A zöldséget, gyümölcsöt, valamint növényi fehérjét fogyasztók egészségesebben és tovább élnek. Ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, emellett kisebb eséllyel alakul ki náluk rákos megbetegedés.
Ennek egyik lehetséges oka, hogy a húsok nagyobb arányban tartalmaznak telített zsírokat. A telített zsírok túlzott fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, mert megemelik az összkoleszterin szintet. Növényi fehérjék fogyasztása esetén kevesebb telített zsírsav jut a szervezetbe és a koleszterinszint nem változik.
A növényi alapú táplálkozásra való átállás vagy magas fehérjetartalmú étrend követése a kezdeti időszakban megterhelő lehet az emésztőrendszer számára. Ilyenkor a különféle fehérjeport fogyasztók gyakrabban tapasztalhatnak emésztőrendszeri panaszokat. A rizsfehérje por viszont könnyen emészthető és fogyasztásával minimalizálhatók ezek a problémák.
Másik nagy előnye, hogy ellentétben a tejből, szójából vagy búzából készült fehérjeporokkal, a rizsfehérje hipoallergén, vagyis fogyasztásakor nem kell allergiás panaszoktól tartani. A rizsfehérje természetesen nem csak az allergiával küzdőknek jelenthet tökéletes növényi protein alternatívát, hanem a semleges ízeket keresők számára is. Neutrális ízének köszönhetően a rizsfehérje por könnyedén felhasználható különböző ételek, például zöldséglevesek vagy sütemények készítéséhez is. Mivel a rizsfehérjében lévő fehérje hő hatására sem sérül, bátran süthetsz-főzhetsz ezzel az izgalmas hozzávalóval.
Ha a finom ételek főzése mellett az edzés is szerves része az életednek, jó hírünk van! A könnyen emészthető rizsfehérje por gyors felszívódásának köszönhetően felgyorsíthatja az edzések utáni regenerációt. De mi a helyzet magával az edzéssel? Személyre szabott edzésprogram végrehajtása mellett a rizsfehérje por – a többi fehérje dús táplálékhoz hasonlóan – segíthet megszabadulni a felesleges zsírtól és növelheti az izomtömeget. Hogyan lehetséges ez? Köztudott, hogy a fehérje – így a rizsfehérje is – hosszabb ideig képes „eltelíteni a gyomrot”, vagyis teltségérzetet okozni és létfontosságú szerepet játszik az izomrostok létrehozásában.
A hosszabb ideig tartó teltségérzet nem csak a fogyni vágyók, de a szénhidrát éhséggel küzdők és cukorbetegek számára is segítséget jelenthet. A növényi fehérje fogyasztás segíthet szabályozni az inzulinszintet, meggátolva a hirtelen inzulin kilengéseket magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után. Egyszerre fogyasztva a növényi fehérjék lassítják a szénhidrátok felszívódását és csökkentik az úgynevezett „mentális köd”, valamint a kimerültség érzés kialakulásának esélyét.
Származási hely: Kína