Köszöntünk megújult webáruházunkban! Regisztrált vásárlónk vagy? Akkor KATTINTS IDE!

Kenderkóc, kenderbeton, kenderház, kendermag, kenderfehérje

Kenderkóc, kenderbeton, kenderház, kendermag, kenderfehérje

Ha kenderről esik szó, sokan még ma is a régi sztereotípiákra gondolnak, pedig ez a növény valódi kincsesbánya: egyszerre fehérjeforrás, öko-építőanyag, környezetbarát alapanyag, szuperélelmiszer és fenntartható alternatíva több iparág számára. Ebben a cikkben végignézzük, hogyan lett a kenderből világszerte keresett bio protein, miért épülnek kenderházak itthon is, és miért egyre népszerűbb a kendermag és a kenderfehérje a modern, tudatos táplálkozásban.

Elsőre talán furán hangzik, de a kender egyre inkább kulcsszereplő a zöld jövőben. Nemcsak azért, mert a kendermag az egyik legjobb vegán fehérjeforrás, hanem azért is, mert a kender szára, levele, magja, rostja egyaránt hasznosítható a modern építőipartól az élelmiszeriparig, a textilipartól a környezetvédelemig. Nézzük végig, mire jó, miért van újra reneszánsza, és hogyan érdemes beépíteni a mindennapokba!

Mi mindenre jó a kender?

A kender a világ egyik legrégebbi ipari növénye már 8000 évvel ezelőtt termesztették textilnek, kötélnek, később papírnak, olajnak, építőanyagnak. Mára újra reflektorfénybe került, mert egyszerre zöld, fenntartható, gyorsan növő és minden porcikája hasznosítható.

Kenderkóc, kenderszár, kenderrost: fenntartható ipari alapanyag

A kender szárából kivont rostot kenderkócnak hívják. Ez a rost könnyen fonható, strapabíró és természetes alapanyag, amelyből évszázadok óta készülnek kötelek, zsákok, textíliák, vagy akár szigetelőanyag, táska, papír. Az úgynevezett „pozsdrája” a kender szár belső, fás része: ezt nem szövik, hanem építőipari tömítőanyagnak, téglának, alomnak, hő- és hangszigetelésre, sőt, öko-cementként is felhasználják.

Az egyik legjobb természetes alom kisállatoknak és istállóba, mert hihetetlen nedvszívó, szagmentes, biológiailag gyorsan lebomlik, és komposztálható.

Kenderbeton és kenderház – Forradalom a zöld építkezésben

A XXI. században egyre több országban térnek vissza az ősi, jól bevált anyagokhoz köztük a kenderhez. A kenderbeton (hempcrete) lélegző, hőszigetelő, penészálló, gyorsan készül és környezetbarát: előállítása során a növény több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi a gyártás során felszabadul! Egyes kutatások szerint a kenderbeton akár tízszer kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a hagyományos beton.

Nem véletlen, hogy már itthon is épülnek kenderházak: 2016-ban indult az első két magyar kenderház-projekt, azóta több zöld építészeti díjat is elnyertek, például Debrecenben és Vácott is találunk kenderből készült lakóházakat.

Külföldön a legöregebb kenderház Japánban található 1698 óta áll, és nemzeti örökség. A falai kenderbetonból, a teteje kenderkóróból és rostból készült, és ma is látogatható múzeum. Az anyag ellenáll az időjárásnak, a penésznek, a rovaroknak, és az egészségre is ártalmatlan ezért is nő a népszerűsége, főleg a „zéró-kibocsátású”, energiahatékony építésben.

Kenderolaj és kendermag – Omega zsírsavak a növények királyától

A kender magjából hidegen sajtolt olaj az egyik legértékesebb növényi olaj: telítetlen zsírsavtartalma (Omega-3, Omega-6, GLA) a legmagasabbak között van, és arányuk pont az, amit az emberi szervezet a legjobban tud hasznosítani. Az esszenciális zsírsavak támogatják a szív- és érrendszert, a hormonháztartást, csökkentik a gyulladásokat és a bőrproblémákat.

Az olaj mellett a kenderliszt és a kenderpogácsa is remek fehérjeforrás, rostban gazdag, tökéletes vegán alapanyag például sütikhez, kenyérhez vagy smoothie-hoz.

Kendermag – A tökéletes vegán fehérje

Sokan még mindig csak az állati fehérjékre gondolnak, ha izomépítésről, vitalitásról vagy fogyásról van szó. Pedig a kendermag a legmagasabb minőségű növényi fehérjék közé tartozik! Egy evőkanál hántolt kendermagban 9-10 gramm fehérje van, amely teljes értékű vagyis tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani.

Nem véletlen, hogy a kendermagfehérje por egyre népszerűbb a sportolók, vegánok, laktóz- vagy gluténérzékenyek körében is. Az Organiqa natúr kendermagfehérje például nem csak teljes értékű protein, hanem extra rost- és ásványi anyag forrás is.

Miért fenntartható és környezetbarát a kender?

A kender kiemelkedik a gyorsan megújuló növények közül: vetéstől aratásig akár 4 hónap alatt betakarítható, négyszer nagyobb terméshozamot ad hektáronként, mint a fa, miközben kevesebb vizet és vegyszert igényel. Nincs szüksége rovarirtóra, és a gyökérzetével javítja a talaj szerkezetét, gátolja a gyomokat, sőt, talajszennyezés-csökkentő tulajdonsága is ismert (fitoremediáció).

Építőipari felhasználás esetén a kender egyedülálló abban is, hogy az egész növényt be lehet forgatni az ellátási láncba nulla hulladékkal. Ez azért fontos, mert a jelenlegi építőipar globális szén-dioxid kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja; a kender ezzel szemben szén-dioxid megkötő, miközben oxigént is termel.

Kenderlevél, szár, pozdorja – Ipari csodák zöldben

A kender rostjából készülhet papír, textil, ruha, táska, cipő, hő- és hangszigetelő lap, kötél, zsák, de még biológiailag lebomló műanyag is. Pozdorja (szár belső része) ez az, amit főként építkezéseken használnak fel tömőanyagnak, falazóelemnek, hőszigetelésre, tégla, sőt akár bio-beton helyettesítőként is.

Ráadásul a kenderiparban szinte minden maradék hasznosítható: a szár alsó részét tömítésre, tömőanyagként, állati alomnak, komposztnak, szigetelésnek is alkalmazzák. A kenderlevél egyes kivonatai természetes szúnyogriasztóként, kozmetikumokban és gyógyszeriparban is helyet kaptak.

Kendermagolaj, kendermag – A tudatos étrend és egészség szolgálatában

A kendermag főleg hántolva – nemcsak fehérjében, hanem rostban is gazdag: egy evőkanálban 1-1,5 gramm rost található. Ez hozzájárul a jó emésztéshez, stabilizálja a vércukorszintet, segíti a teltségérzetet, és támogatja a bélrendszert.

Ásványianyag- és vitamintartalma sem elhanyagolható: kiváló E-vitamin, magnézium, foszfor, kálium, vas, cink és B-vitamin forrás (niacin, riboflavin, tiamin, folsav).

Ennek köszönhetően a kendermag rendszeres fogyasztása:

  • csökkenti az étvágyat és segít a testsúlykontrollban,
  • támogatja a szív- és érrendszeri egészséget,
  • gyulladáscsökkentő, immunerősítő, neuroprotektív (idegvédő),
  • hozzájárul a bőr, haj, köröm szépségéhez,
  • elősegítheti a hormonális egyensúlyt,
  • energiát ad, segítheti a sebgyógyulást,
  • vegetáriánus, vegán, gluténmentes diétába is tökéletesen illeszthető.

 

Hogyan fogyaszd? Tippek, ötletek, receptek

Akár teljes magként, akár fehérje- vagy liszt formában, a kendermag rendkívül változatosan felhasználható. Salátákhoz, smoothie-hoz, joghurthoz, müzlihez, sütikhez, házi kenyérhez vagy krémleveshez egyaránt kiváló.

Egy evőkanál kendermag a reggeli zabkásába, egy marék smoothie-hoz, de akár vegán pestóhoz is tökéletes. Fehérjepor formában egyszerűen keverhető növényi tejhez, turmixhoz vagy energiaszelethez.

Tipp: A kendermag íze enyhén diós, vajas, karakteres, ezért különlegessé teszi a sós és édes recepteket is.

TOP 5 érv a kendermag és kenderfehérje mellett

  • Komplett fehérje – mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza
  • Rostban gazdag – támogatja a bélrendszert, segíti az emésztést
  • Esszenciális zsírsavakban bővelkedik – védi a szívet, hormonrendszert
  • Allergénmentes, vegán, gluténmentes – diétásoknak, érzékenyeknek is biztonságos
  • Könnyen emészthető – gyorsan felszívódó, nem puffaszt

Gyakori kérdések és tévhitek a kenderrel kapcsolatban

  • A kender kábítószer? Nem! Az ipari kendermag, kenderolaj, kenderfehérje nem tartalmaz pszichoaktív anyagokat, THC-tartalma gyakorlatilag nulla.
  • Biztonságos a kenderfogyasztás? Igen, teljesen legális, biztonságos, nem okoz függőséget.
  • Milyen allergén van benne? A kender nem tartalmaz glutént, laktózt, szója- vagy dióallergének sincsenek benne.
  • Mennyi kendermagot lehet enni naponta? Általánosan 1-3 evőkanál elosztva teljesen biztonságos mennyiség, de érdemes figyelni az egyéni érzékenységet.
  • Gyerekek, idősek, sportolók is fogyaszthatják? Igen, bármelyik korosztálynak javasolható – különösen jó választás fejlődő szervezetnek, idős korban, sportolóknak, diétázóknak is.

Kender – A fenntartható jövő egyik kulcsa

Legyen szó házépítésről, vegán étrendről vagy környezettudatos életmódról, a kender újra fénykorát éli. Mind ipari alapanyagként, mind szuperélelmiszerként kiemelkedő tulajdonságokkal bír gyorsan nő, kevés vizet és vegyszert igényel, és szinte minden része hasznosítható. Ha még nem próbáltad, adj neki esélyt akár egy jó kendermagos pesto, akár egy protein smoothie formájában!