Placeholder

A kakaóbab fogyasztás lenyűgöző egészségügyi előnyei

A kakaó szó hallatán az emberek többsége ínycsiklandozó édességekre, gőzölgő, krémes forró csokoládéra és más nyalánkságokra asszociál, pedig a kakaó és a kakaóbab sokkal több egy egyszerű édesség alapanyagnál. Természetesen cukrászati jelentősége sem elhanyagolható, de számos más területen is hatékonyan alkalmazható. Meglepő módon az egyik ilyen terület az egészség, az egészséges életmód.

Persze nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a csokoládé egészséges, de alapanyaga, a kakaóbab rengeteg olyan tulajdonsággal bír, melyek pozitívan befolyásolhatják az emberi szervezet működését.

Az alábbi cikkből megtudhatod, honnan származik a kakaó és a csokoládé, továbbá azt is, hogy hogyan hat a kakaóbab fogyasztás a szervezetre. A cikk végén pedig hasznos tippeket találsz arra vonatkozóan, hogy hogyan építhető be könnyedén a nyers kakaóbab fogyasztása a mindennapi étrendedbe.

Ha nincs időd az egész cikkre, itt tudsz a téged legjobban érdeklő részekhez ugrani:

  • Kakaó történelem
  • Mire jó? A kakaóbab hatása
  • Fogyás kakaóval? Igen!
  • Használati útmutató: A kakaóbab fogyasztása
  •  

    KAKAÓ TÖRTÉNELEM

    A kakaóbab felhasználás és a kakaó története közel 4000 éves múltra tekint vissza.

    Gondoltad volna, hogy elsősorban Közép-Amerika ősi népeinek, a majáknak, az olmékoknak és az aztékoknak köszönhető, hogy a csokoládé ma a világ egyik legkedveltebb édessége?

    Ősi civilizációk lévén, Közép-Amerika népei különféle legendákat szőttek a felhasználása köré. Az egyik ilyen legenda szerint az azték Quetzalcoatl, más néven Tollaskígyó, a tudomány és a tanulás istene adta az embereknek a kakaóbab fa termését.

    Közölte követőivel, hogy ez a különleges gyümölcs enyhíti a fáradtságot és kellemes közérzetet biztosít. Nem meglepő tehát, hogy a kakaó mindig is értékes árucikknek számított, sőt a maják fizetőeszközként is használták.

    Az idő előrehaladtával egyre többen kezdték felfedezni a kakaóban rejlő gasztronómiai és egészségügyi lehetőségeket. Az „istenek eledeleként” számon tartott kakaót először fűszeres ital formájában kezdték fogyasztani.

    Ez a zúzott kakaóbab, víz és chili paprika hozzáadásával készült kesernyés ital azonban egyáltalán nem hasonlított az általunk ismert sűrű, krémes, édes forró csokoládéhoz.

    A maják úgy vélték, minél habosabb az ital, annál hatékonyabban fejti ki hatását, ezért tartályból tartályba öntötték a mennyei nedűt a kívánt habréteg elérése érdekében.

    Európába Hernán Cortés és a spanyol konkvisztádorok révén jutott el a kakaó a 16. században. Ekkoriban a csokoládé ára nagyon magas volt, épp ezért csak a leggazdagabb réteg élvezhette az áldásos hatását.

    De vajon mi a helyzet a táblás csokoládéval? Az „alakváltásra” a viktoriánus kor elején került sor, elsőként az Egyesült Királyságban. Ettől kezdve a kakaót már nem csupán folyékony, hanem szilárd formában is fogyaszthatták azok, akik megengedhették maguknak.

     

    MIRE JÓ? A KAKAÓBAB HATÁSA

    Manapság a kakaóbab a csokoládé-előállításban betöltött szerepéről ismert, de az utóbbi években több kutatás és klinikai vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a benne levő vegyületek jó hatással lehetnek az emberi szervezet működésére.

    Hangulatjavítás természetesen

    Bizonyára te is hallottad már, hogy a csokoládé elűzi a szomorúságot. Bár a feltételezés részben igaz, a kakaóbab hangulatjavító hatása ennél sokkal összetettebb.

    A természetes antidepresszánsnak is nevezett kakaó nagy mennyiségben tartalmaz anandamidot. Többek között ez a vegyület okoz eufórikus állapotot. Ráadásul kutatások szerint a kakaófogyasztás az agy jutalomközpontjára is hatással lehet.

    Hogyan történik ez a gyakorlatban? A kakaóbab összetevői kölcsönhatásba lépnek az ingerületátvivő rendszerekkel, mely során endorfin, dopamin és szerotonin szabadul fel. Ennek következtében alakul ki a jól ismert „boldogságérzés.”

    Energia egész napra

    A kakaó egészséges mennyiségben tartalma koffeint, ezáltal segítséget nyújthat az energiaszinted növelésében és a fáradtság leküzdésében. Ráadásul a koffein mellett, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot is.

    A magnézium természetes módon energizálja a szervezetet, és fogyasztásával megelőzhetők az olyan problémák, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a csontritkulás.

    Tehát ha szívesen lecserélnéd a napi kávéadagodat olyasmire, ami nemcsak finom, de egészséges is, akkor számodra a nyers, zúzott kakaóbab ideális választás.

    Az egészséges szív-, és érrendszer őre

    A kakaó és a nyers kakaóbab tele van gyulladáscsökkentő tulajdonságú antioxidánsokkal, úgynevezett flavanolokkal.

    A legfrissebb kutatások szerint ezek a vegyületek támogatják a szív-, és érrendszer egészséges működését. A flavanolok megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, javíthatják a vérkeringést és csökkenthetik a stroke kockázatát.

    A flavanolok mellett, a kakaóbabban található polifenolok csökkenthetik a HDL, közismert néven „rossz” koleszterin szintjét, csökkenthetik az érelmeszesedés kockázatát és hozzájárulhatnak az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez.

    FOGYÁS KAKAÓVAL? IGEN! 

    A fogyni vágyók többsége szerint a fitonutriensekben gazdag nyers kakaó hatása egészen lenyűgöző. Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint a kakaó segíthet szabályozni az energiafelhasználást és az anyagcserét, miközben fokozza a zsír oxidációt és a teltségérzetet.

    Furcsa ellentmondás, hogy bár a csokoládéról sokaknak az elhízás jut eszébe, a csokoládé alapanyaga, a kakaóbab hozzájárulhat a testsúly egészséges csökkentéséhez és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet.

    HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: A KAKAÓBAB FOGYASZTÁSA

    A nyers, zúzott kakaóbab, a csokoládé egészséges alternatívájaként egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos táplálkozás hívei körében.

    Ezt a különleges finomságot célszerű reggel fogyasztani, például a kedvenc müzlidbe keverve, de mazsolával vagy olajos magvakkal keverve a nap bármely szakában fogyasztható, mint egészséges rágcsálnivaló. Ha úgy érzed, hogy kipróbálnád a csokoládé szuper egészséges alternatíváját, itt és itt további recepteket találsz ehhez a finom snack-hez.

    Köszönjük!
    Valami hiba történt, próbáld újra...
    Superfood hírek