Placeholder

Az anyagcsere őrei: 5 emésztést segítő gyógynövény

 

MIÉRT FONTOS AZ EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGE?

Az emésztőrendszer egy rendkívül összetett, bonyolult rendszer, amely nap, mint nap észrevétlenül azon munkálkodik, hogy energiát biztosítson a szervezet számára. Főbb elemei a gyomor-bélrendszer, a máj, a hasnyálmirigy valamint az epehólyag.

Az emésztőrendszer fő feladata az elfogyasztott élelmiszerek és folyadékok alapvető kémiai összetevőinek zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra történő lebontása.

Az emberi szervezet a lebontást követően tápanyagként hasznosítja ezeket a mikro-, és makronutrienseket, amelyek energiaforrásként használhatók a sejtek építésére és regenerálására, illetve elősegítik a szervezet egészséges működését.

És hogy miért is olyan fontos az egészséges emésztőrendszer? Az emésztés nagy hatással van az általános egészségi állapotunkra, mivel a szervezet létfontosságú tápanyagokhoz jut a folyamat során.

Kiegyensúlyozott emésztőrendszer hiányában számos olyan kellemetlen tünetet tapasztalhatnánk, mint például a hasi fájdalom, a puffadás és más emésztési zavarok.

A nem megfelelő emésztés a tápanyag-felszívódást is negatívan befolyásolja, sőt még az immunrendszerre is rossz hatással lehet, hiszen, ahogy a mondás tartja, „az immunrendszer nagy része a belekben található”.

Szerencsére a természetben is fellelhető rengeteg olyan gyógynövény, amely támogathatja az emésztőrendszer egészséges működését, és ezáltal a szervezet védekezőképességét.

AZ 5 LEGJOBB EMÉSZTÉST TÁMOGATÓ GYÓGYNÖVÉNY

Az itt felsorolt gyógynövényeket több ezer éve használja a hagyományos keleti orvoslás jótékony hatásuk miatt. Habár egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték hatásosságukra, az eddigi kutatási eredmények bizakodásra adnak okot.

1. Haritaki

A haritaki egy, a triphalában használatos három gyógynövény egyike; a másik kettő az úgynevezett bibhitaki és az amalaki. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi az a triphala.

A Triphala az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő ajurvédikus gyógymód, amelyet a szervezetben fellépő gyulladás csökkentésére, a gyomorbántalmak enyhítésére és bizonyos fogászati betegségek megelőzésére használnak.

A haritaki rendszeres fogyasztása segítheti az emésztőrendszer hatékony működését. Természetes módon távolítja el a méreganyagokat a szervezetből, és természetes vértisztítóként is funkcionál. Mivel a haritaki enyhén hashajtó hatású, székrekedés esetén is hatásos lehet.

Egy 2017-ben publikált tanulmány rávilágított arra, hogy a haritaki a megfelelő bélmozgás elősegítésére is használható.

2. Édeskömény

A kerekded formájú édeskömény a sárgarépával és a zellerrel azonos családba tartozó gyökérzöldség. A világ számos pontján elterjedt szokás, hogy étkezés után elfogyasztanak egy kevés édesköményt, hogy elősegítsék az emésztést és enyhítsék a gázképződést és a puffadás okozta kellemetlen tüneteket.

Az édeskömény emésztéstámogató tulajdonságaira már sok ezer évvel ezelőtt felfigyeltek. De hogyan segíthet egy zöldség?

Az édeskömény fogyasztásával mérsékelhető a bél gyulladása és csökkenthető a puffadásért felelős baktériumok „elszaporodása”.

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az édeskömény kivonat segíthet enyhíteni az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) tüneteit.

3. Gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) érdekes formájú gyökerét már az ókorban is használták főzéshez és bizonyos egészségügyi panaszok enyhítésére.

A gyömbér napjainkban is az egyik legismertebb otthoni gyógymód émelygés, gyomorfájdalom és étvágytalanság kezelésére. Ez a különleges gyógynövény enyhítheti az émelygést, a hányingert, és jó hatással lehet az emésztésre is.

Mindemellett a legfrissebb kutatások szerint a gyömbér rendszeres fogyasztása elősegítheti a megfelelő bélmozgást, ezáltal enyhítheti vagy akár meg is előzheti a székrekedést.

Ráadásul a gyömbér fogyasztás jó hatással lehet a hasnyálmirigyben termelődő lipáz enzim termelésére is, amely fontos szerepet játszik a vékonybélben az emésztés során.

4. Babérlevél

Sokak számára meglepő, hogy a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere egyben emésztés támogató gyógynövény is. Bizony!

Az Ázsia és Amerika bizonyos részein elterjedt babérlevél (latinul Laurus nobilistámogathatja a gyomor-bélrendszer megfelelő működését, segíthet csökkenteni a szervezetben felhalmozódó méreganyagok mennyiségét, sőt rendszeres fogyasztásával még az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei is enyhíthetők.

5. Kardamom

Ez a nyugaton még kevéssé elterjedt, fantasztikus, aromás fűszer sok ezer éve rendkívül népszerű az indiai konyhában.

Egy állatokon végzett vizsgálat bebizonyította, hogy ínycsiklandozó illata mellett gyomorvédő tulajdonságokkal is bírhat.

Sőt, a kardamom más gyógynövényekkel kombinálva akár még a gyomorfekély kellemetlen tüneteit is enyhítheti.

Az általunk forgalmazott, Ideális emésztés kapszula, kizárólag természetes összetevőkkel támogatja az emésztőrendszer működését.

A többi termékünkhöz hasonlóan ez a termék étrend-kiegészítőnek minősül. Fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Szedése előtt érdemes kikérni szakorvos, gyógyszerész véleményét.

Gyermekektől mindig elzárva tartandó! Ha bármilyen kérdés felmerül a termékkel kapcsolatban, keress minket bizalommal elérhetőségeinken.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek