Nem véletlen, hogy az egzotikus zöld tea por több ezer éve töretlen népszerűségnek örvend a hagyományos keleti orvoslás szakértői körében. A bio matcha tea por antioxidáns tartalma jelentős. A káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban valamint A-, B-, C-, E- és K vitaminban gazdag matcha tea az utóbbi évtizedekben vált egyre népszerűbbé a nyugati világban. Tudtad, hogy az élénk zöld szín a tea magas klorofill tartalmának az eredménye? Szerencsére a tea színe alig halványul, ha víz éri; emiatt előszeretettel alkalmazzák különféle tejes italok, latték és sütemények készítésekor is.
A tea ceremónia, avagy a matcha tea elkészítése
Aki először lát japán teaszertartást, bizonyára meglepődik, mennyi apró részletre kell odafigyelni a ceremónia során. A több ezer éves rituálén minden mozdulatnak, minden eszköznek jelentősége van a csészéktől kezdve, a bambusz keverőecseten át egészen a teáig. A szertartás főszereplője természetesen a zöld matcha por, azonban lehetséges, hogy egy tradicionális japán teaceremónia során nem pont ugyanazzal a matcha teával találkozol, mint a bioboltok polcain. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a szertartásokon úgynevezett „ceremoniális” minőségű matcha teát használnak, mely ízében, színében és állagában is eltér az általunk megszokott matcha teától. A ceremoniális matcha egyik legismertebb fajtája a koicha, ami valójában egy sok ezer éves matcha elkészítési mód. A koicha szó jelentése „sűrű tea”: nevéhez méltóan ez a teát annyira erősre és sűrűre készítik, hogy az utolsó kortyokat szinte úgy kell kikanalazni a csésze aljáról. A lelkes teakalandorok véleménye szerint a ceremoniális matcha íze semmihez sem hasonlítható. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható bio matcha porból nem lehet ízletes teát készíteni. Épp ellenkezőleg! Ráadásul a matcha tea elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! A titok a 80 °C fokos vízben rejlik, melyhez elegendő fél teáskanál matcha port keverni a tökéletes ízélményért.
Hogyan hat a matcha por fogyasztás az emberi szervezetre?
A matcha tea az egyik legnépszerűbb kutatási téma napjainkban. Számos tanulmány szerint a zöld tea –és természetesen a matcha tea– rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a testünkre és az elménkre. Egy 2016-ban megjelent tanulmány szerint a rendszeres zöld tea fogyasztás segíthet csökkenteni a szív-, és érrendszert valamint az emésztőrendszert érintő betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek fő oka, hogy a matcha tea fogyasztásával jelentősen csökkenthető az egyik legjelentősebb rizikófaktor, a magas koleszterinszint. Ez a különleges zöld csoda azonban nem csak a testünket tartja karban, hanem az elménket is.
Egy 2017-ben publikált, 49 kutatás eredményét összefoglaló tanulmány rávilágított arra, hogy a matcha teában található növényi vegyületek természetes hangulatjavítók, teljesítményfokozók, és a hormonháztartásra is kedvező hatással lehetnek. A növényben jelen levő L-teanin és koffein kombinációja egyszerre nyugtat, és növeli a teljesítményt, ami jó hír a sportolók és az egészséges életmódot követők számára.
Származási hely: Kína