Placeholder

„A táplálkozási tanácsadók és testépítők ajánlásával”: tényleg csodaszerként hat a szervezetre az ashwagandha?

ashwagandha

Az ashwagandha népszerűségi indexe exponenciálisan nő, mióta fitneszkörökben is felfedezték – a sztori a spirulina, a goji bogyó és a chia mag felfutására hajaz.

Reméljük, hogy hamarosan megfelelő polcra kerül, tehát annak az adaptogén gyógynövénynek emlegetik, amely segíti a nyugodt alvást és a stressz legyőzését, de hosszú távon nem helyettesíti a stresszkezelést és az alvási problémák rendezését.

Bár a legtöbb forrás a kortizolszint normalizálásával hozza összefüggésbe, az ashwagandha hatása ezen jóval túlmutat: ájurvédikus körökben évezredek óta használják általános tonizálásra és az energiaszint növelésére – de az új kutatások a hormonegyensúllyal és az öregedéssel kapcsolatos összefüggéseket is vizsgálják.

Nem olvasnád ezt a cikket, ha Indiába születsz

Mert valószínűleg jól ismernéd az apró, örökzöld cserjét, harang alakú virágokkal és a nagyszüleidtől azt is megtanultad volna, hogy a gyökeréből szárított, őrölt port kúraszerűen fogyasztva sokáig fiatalos, erős és boldog leszel.

A mondat utolsó része nagyotmondásnak tűnhet, de napról napra több kutatás igazolja, hogy az ashwagandha segíthet:

  • megküzdeni a szorongással.
  • mérsékelni a kimerültséget.
  • javítani a fizikai teljesítményt.
  • mérsékelni a vércukorszintet.
  • csökkenteni a szervezetben stressz miatt kialakuló gyulladásokat.
  • egyensúlyt tartani a férfi és női hormonok között (képzeld, egyes kultúrákban ‘férfi erősségnek’ is nevezik).

„De hogyan befolyásolhat egyszerre ennyi területet?”

Úgy, hogy a kortizolszint normál mederbe terelésével az idegrendszer két ága (szimpatikus és paraszimpatikus) is könnyebben tud egyensúlyban működni.

A pozitív spirál pedig továbbgyűrűzik az emésztőrendszerre, az anyagcserére, az immunrendszerre, a hormonháztartásra, sőt a keringési rendszerre is – ha még egyszer megnézed a rövid listát, akkor látod, hogy ezek megborulása miatt alakulhatnak ki a fenti tünetek.

Talán varázslatnak hangzik, de csak élettanról van szó.

Mit csinál pontosan az ashwagandha?

Tulajdonképpen a test ‘főnökét’ tereli jó irányba, azaz a hipotalamusz-agyalapi mirigy-mellékvese tengelyt, ami meghatározza, hogyan reagálunk az olyan helyzetekre, mint egy prezentáció bemutatása, egy forgalmi dugó vagy egy értelmetlen veszekedés.

Tudjuk, hogy lassan a csapból is a stresszkezelés folyik, de gyanítjuk, hogy 10-ből 7 járókelő nem tudná megmondani, miért emlegetjük az egészséges életmód pillérei között, úgyhogy vegyük át dióhéjban.

Bár már nem az életünkkel játszva vadászunk élelemre, de a testünk képtelen különbséget tenni a vadállatok miatt érzett veszély és a mutogató sofőr között, tehát mindkét helyzetre kortizoltermeléssel válaszol.

Ezzel önmagában nem lenne gond.

A probléma ott kezdődik, hogy az átlagember nem heti pár alkalommal ideges, hanem minden nap többször felhúzza magát – talán te is ismersz olyat, aki egész nap feszült.

Mivel a szervezet szívós, ezért egy darabig képes tolerálni a felfokozott állapotot, de egy idő után elfárad, segítség nélkül pedig egy lemerült Duracell nyuszi lesz belőle – amit jobb esetben ‘csak’ azzal jelez, hogy bárhol és bármikor el tudnál aludni, rosszabb esetben hormonproblémákkal, kiégéssel ordítja, hogy fékezz.

Fontos lábjegyzet, hogy rövid ideig a magasabb kortizolszint is lehet hasznos, de ha hetekig (akár hónapokig) brutális fordulatszámon termelődik, akkor a mellékvese kifárad, ráadásul nem marad elég tápanyag a többi hormon előállításához – amivel megérkezünk a hormonegyensúly elvesztéséhez.

Akkor most energizál vagy nyugtat?

Talán szemet szúrt, hogy az alvástámogatás, szorongásoldás mellett szóba került a teljesítményfokozás.

A kettő ellenkező irány, de az ashwagandha mindkettőre képes.

Továbbra sem mágiáról beszélünk, hanem az adaptogén hatásról, aminek a lényege, hogy a gyógynövény az aktuális állapotodat korrigálja (persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmaz).

Tegyük fel például, hogy te éjszakába nyúló nyüzsgéssel reagálsz az egész napos stresszre, a párod viszont folyamatos kimerültségre panaszkodik. Ilyenkor az ashwagandha téged kicsit le fog lassítani, a párodat pedig enyhén fel fogja pörgetni.

És ha már témánál vagyunk: a teherbírásodon túlnyúló stressz intő jelei közé tartozik az álmatlanság, az éjszakai ébredés, az állandó kimerültség, a hangulatingadozások, a koncentrációs nehézségek, a libidócsökkenés és a rendszeres lebetegedés.

„Oké, és hogy szedjem?”

Az étrend-kiegészítőkbe általában gyökérőrlemény vagy kivonat kerül, amit porként vagy kapszulaként értékesítenek.

Az ízlésedre bízzuk, melyiket választod: a porból tejjel vagy növényi itallal és egy kis édesítővel (ami lehet például stevia vagy glicin) finom italt kapsz, a kapszula pedig kényelmes, mert bármikor és bárhol be tudod venni.

A kiszerelés választása is fontos, de ennél is jobban figyelj a következő 3 dologra.

1. Forrás

Az étrend-kiegészítő piacban rengeteg cég látta meg az üzleti potenciált.
Sajnos többen közülük inkább a marketingbe ölik a pénzt a megbízható lelőhelyek felkutatása helyett, ezért előfordul, hogy rossz levegő- vagy talajminőségű területről dolgoznak fel gyógynövényt – ami többet árhat, mint használ.
Gondolj bele, hogy így légszennyező anyagok, növényvédőszer-maradványok és ki tudja még milyen toxinok kerülhetnek a szervezetedbe.
Támpontként jegyezd meg, hogy a bio jelzés és a hazai ellenőrző szervezetek védjegye biztonságot jelent.

 

2. Időzítés

    Általában azt mondjuk, hogy reggel és este vedd be a gyógynövényt, de az ütemezést módosítja például az edzés időpontja.

    3. Mennyiség

    Nagyjából két hét kell, hogy érezd az ashwagandha hatását, de van, akinek már néhány nap után jelentősen javul az alvásminősége. (Ez többek között attól függ, mennyi stressz van rajtad és a szervezeted mennyit tud hasznosítani a hatóanyagból.)

    Kis mennyiséggel indulj, hogy szoktasd a szervezeted, majd fokozatosan emeld a dózist és emlékeztesd magad, hogy itt sincs Szent Grál: maradj következetes és figyeld a tested jelzéseit.

    És ha már jelzések: ha gyomorpanaszokat, hányást vagy hasmenést tapasztalsz (úgy, hogy az életmódodban kizárólag ez változott, tehát sem új vitaminkészítményt, sem új ételt, sem fokozott fizikai aktivitást nem vezettél be), akkor hagyd abba a szedését és beszélj egy holisztikus tanácsadóval, mert valószínűleg komolyan kell dolgoznod egy funkciózavaron.

    5 kevésbé reklámozott, kendőzetlen igazság az ashwagandháról

    1. A fizikai, kémia, biológiai – tehát a környezeti – stresszhatásokat tudja ellensúlyozni, de a pszichológiai tőről fakadó problémák megoldásában csak egy terapeuta vagy pszichológus tud segíteni.
    2. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, vagyis 6-12 hét után 1 hónap szünettel.
    3. Bár a sportteljesítményre is pozitív hatása van, mert az izomépítés és teljesítményfokozás ellensége a kortizol és a zaklatott alvás, de ha komoly erőnléti vagy állóképességi edzésed van délelőtt, akkor inkább este lefekvés előtt és edzés után szedd.
    4. Nem csodaszer, azaz ha nagyon ideges vagy, akkor nem helyettesíti a nyugtatót, de hosszú távon pozitív hatásokat fogsz érezni.
    5. Ha rendszeresen ugyanattól a gyártótól veszel ashwagandha port, akkor normális, ha eltér az őrlemények színe, mert nincs két egyforma ‘aratás’.

      Mindenre és mindenkinek jó?

      Ezt nem mondanánk, de az ingerekkel túlterhelt testünknek olyan lehet, mint oázist találni a sivatagban kóvályogva.

      Valószínűleg azért, mert a kutatások szerint a stressz-szint optimalizálása mellett:

    1. segít kordában tartani a vércukorszintet.
    2. Egy rágcsálókkal végzett kísérletnél azt vették észre, hogy a diabétesznél a flavonoidok támogatták a normál vércukorszint kialakítását – a biztonság kedvéért még várjuk az emberekkel végzett tanulmányok eredményeit.

    3. fokozza az erő- és állóképességet.
    4. Szerintünk a kutatókat is meglepte, hogy 8 hét ashwagandha-kivonat használat után javult a szív-és légzőrendszer működése, az erősítő edzést végzők pedig szignifikánsan nagyobb izomerő-növekedést tapasztaltak.

    5. javítja a termékenységi mutatókat.
    6. Kb. 3000 éve természetes afrodiziákumként tartják számon és a termékenység mellett a tesztoszteronszint növelésére is bevetik.

      Érdekesség, hogy a kutatásokban résztvevő nők 8 hét ashwagandha használat után jobb orgazmusról és fokozott nemi vágyról számoltak be a placebo csoporthoz képest; férfiaknál pedig 90 napos alkalmazás után több mint 50%-kal nőtt a spermaszám és a spermák mozgékonysága.

    7. kedvezően hathat a pajzsmirigy egészségére.
    8. Egyelőre nincs elég adat, de egy 2017-es kutatás biztató következtetése, hogy a gyógynövénnyel sikerült javítani a TSH és a T4 szintjét.

    9. ginzenggel karöltve enyhítheti a reumatikus panaszokat.
    10. Mindez nem azt jelenti, hogy krónikus ízületi panaszok, Hashimoto vagy pajzsmirigy alulműködés esetén kiválthatja a gyógyszereket, de elképzelhető, hogy pár év múlva a kevésbé súlyos eseteknél kiegészítő kezelésként fogják javasolni.

      Summa summárum: az ashwagandha iránti rajongás valószínűleg tovább fog nőni, ami a kínálat bővülését is magával fogja hozni.

      Ennek csak részben örülünk, mert tudjuk, hogy a tendencia gyakran a minőségromlással jár – az egészséged viszont nem játék, ezért kérlek, a kedvezmények helyett ellenőrzött márkára vadássz.

      (Nálunk például rendszeresen megfordul a Biokontroll Hungária.)

      És még valami: az ashwagandhára is igaz, hogy ha bármilyen hormonproblémád, krónikus vagy akut betegséged van, beszélj az orvosoddal a bevezetése előtt.

      Köszönjük!
      Valami hiba történt, próbáld újra...
      Superfood hírek