Placeholder

Ezekre figyelj, ha babát szeretnél: a legfontosabb teherbeesést támogató életmódtanácsok, vitaminok és gyógynövények

Olvassuk, hogy az utóbbi 20 évben a párok 25-50%-ánál már az első baba vállalása sem zökkenőmentes – a durva statisztika mögött álló mélyen megrázó történekbe belegondolni sem merünk.

Érthető, hogy megijedsz, amikor diagnosztizálják az ösztrogéndominanciát, PCOS-t, pajzsmirigy-problémát, endomentriózist vagy a párodnál a nem megfelelő spermamennyiséget- vagy minőséget.

Az esetek többségében mégsem kell azonnal drasztikus lépéseket tenni a fogantatás elősegítésére, mert az életmóddal mindegyik állapoton sokat tudtok javítani.

Ezt az összefoglalót jó szívvel ajánljuk, ha átfogó képet szeretnél kapni a teherbeesést segítő tényezőkről, mielőtt komoly és költséges kezelésekbe vágsz. Ha közvetlenül egy-egy főbb témához ugranál, kattints az alcímekre: 

  • Ismerd ki a tested, mielőtt „tuti listát” keresel
  • Kezdjük a legfontosabbal
  • Tápláló étrend nélkül a legdrágább vitamin is kidobott pénz
  • Töltsd fel a szervezeted termékenységet támogató vitaminokkal
  • „Gyógynövények is támogathatják a fogantatást?”

  • ISMERD KI A TESTED, MIELŐTT „TUTI LISTÁT” KERESEL

    Mert nemcsak kifinomult, hanem egyedi rendszer is, tehát nem biztos, hogy ami másnál bevált, az nálad is működni fog.

    Annyi viszont mindannyiunkban közös, hogy a szervezetünk reagál a stresszre – a kérdés csak az, hogy milyen tünetekkel és mikor szakad el a cérna.

    Fáradékonyság, lassabb regeneráció, nehézkes vagy zaklatott alvás, fájdalmas menstruáció, pattanások, mellérzékenység…a hasonló jelzések figyelmeztető suttogások a testedtől, amelyek kiabálássá erősödnek, ha nem foglalkozol velük.

    Ezért fontos, hogy ledobj magadról egy kis terhet, amikor elfáradsz.

    Például bízd a párodra a bevásárlást (vagy intézd el online), rendeljetek ételt, ha túl fáradt vagy főzni vagy vedd lazábban a takarítást. Hidd el, a tested – különösen a hormonháztartásod – minden kis könnyítést meghálál.

    Ha már jól beszéled a tested nyelvét, akkor van értelme a termékenységet segítő módszerekkel foglalkozni.

     

    KEZDJÜK A LEGFONTOSABBAL

    Az alvással.

    A várandósság alfája a hormonegyensúly, amelynek nagyjából akkora szüksége van a stabil napi ritmusra, mint sivatagban szomjazónak egy üveg vízre, ezért alakíts ki reggeli és esti rutint, tarts viszonylag állandó étkezési, lefekvési és ébredési időpontokat.

    És ha már időpontok: a szakirodalomban egyetértés van abban, hogy a férfi és női hormonrendszernek a legjobb az éjfél előtti lefekvés és 7-9 óra alvás. Bár mi is találkoztunk olyan emberrel, aki váltig állította, hogy tökéletesen üzemel napi 5-6 óra alvással, de az az igazság, hogy ennyi pihenés csak keveseknek elég a sejtregenerációhoz, izomépítéshez, a napközben érkező információk feldolgozásához és az immunrendszer helyreállításához.

    (Nekik is csak azért, mert egy ritka génmutációjuk van.)

    Ha az alvásrendezéssel megvagy, akkor jöhet a stresszkezelés, aminek kellemes mellékhatásaként megfelelően fog működni az idegrendszered szimpatikus és paraszimpatikus ága – ez ugyancsak létszükséglet a megfelelő hormontermeléshez.

    Erre a két stabil alapra már van értelme biztonságos falakat felhúzni.

    TÁPLÁLÓ ÉTREND NÉLKÜL A LEGDRÁGÁBB VITAMIN IS KIDOBOTT PÉNZ

    Na meg a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás nélkül.

    Mindkettőről napokig lehetne beszélni, de nem ez a cikk fő témája, ezért dióhéjba csomagoljuk a lényeget.

    Hanem feldolgozatlan, természetes alapanyagokat, tehát zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, gabonákat – és visszafogott mennyiségű állati eredetű forrást, ha vegyes táplálkozást folytatsz.
    • Nincs egy mindenkinek tökéletes étrend.
    Ezért érdemes keresned egy szimpatikus, széles látókörű szakértőt, akivel le tudod fektetni a neked hosszú távon fenntartható táplálkozási szokásokat.
    Annak szavazz bizalmat, aki az egészségi állapotodat, céljaidat, ízlésedet is figyelembe veszi – tehát nem beszéli rád például a májat, a marhahúst, a tojást vagy a hüvelyeseket, ha nem szereted – és ugyanilyen lényeges, hogy ne egy 1200-1400 kalóriás, szénhidrát- vagy zsírcsökkentett diétát erőltessen.
    • Az ipari termékek bolhányi helyet kapjanak a kamrádban és a hűtődben.
    Egyrészt azért, mert ultrafeldolgozottak. Másrészt azért, mert ezeket az állatokat antibiotikumokkal (gyakran hormonokkal is) kezelik, GMO-takarmánnyal etetik, a növényeket pedig növényvédőszerekkel, rovarirtókkal permetezik és a terméshozam miatt génmódosíthatják.
    (Gondolj bele, mennyi kimondhatatlan vegyi anyag maradványa kerülhetne általuk a testedbe.)
    • Egyél színesen, szezonálisan.
    A legegyszerűbb, ha ellenőrzöd a zöldséges pultnál, honnan jöttek a zöldségek, gyümölcsök vagy hetente kijársz a piacra. Így lazán fel tudod tölteni a szervezeted egész évben mikrotápanyagokkal – ráadásul a helyi mezőgazdaságra szavazol a pénzeddel.

  • Legyen makro-kiegyensúlyozott a tányérod.

  • Ehhez nem kell grammokat nézned. Elég, ha arra figyelsz, hogy a tányér negyede legyen valamilyen fehérjeforrás (pl. csicseriborsó, lencse, bab, tempeh, natto, esetleg hús, ha azt is fogyasztasz), negyede összetett szénhidrát (pl. burgonya, hajdina, rizs), fele pedig zöldség (a legjobb, ha vegyesen van pl. zöldleveles, káposztaféle, olívabogyó) és legyen rajta valamilyen jó zsír (bizonyos fehérjeforrásokkal ezt is kipipálod).
    • Annyit mozogj, amennyi neked jól esik.
    Tedd oda magad, amikor tele vagy energiával, de felejtsd el a „minden nap háború” mantrát, mert túledzéshez vezethet. (Itt megint előjön a testtudat, ami segít megkülönböztetni, mikor vagy túl fáradt letolni egy edzést és mikor akar csak a lustaságod győzni.)

     

    TÖLTSD FEL A SZERVEZETED TERMÉKENYSÉGET TÁMOGATÓ VITAMINOKKAL

    Nem véletlen, hogy csak a fenti előzmények után térünk rá az étrend-kiegészítőkre, amelyek az egészséges peteérés támogatásával segítik a teherbeesést.

    Van, akinél már az alapvető életmódpillérek rendezése elősegíti a fogantatást, de ha úgy érzed, hogy szükségetek lesz plusz löketre, akkor a következő vitaminok, ásványi anyagok bevitelére helyezzetek nagyobb hangsúlyt.

    • C- és D-vitamin. Jól működő immunrendszer nélkül semmi sem funkcionál 100%-osan, de a D-vitamin a hormonegyensúlyért, a C-vitamin pedig más vitaminok, ásványi anyagok hasznosulásáért is felel. Egyikből sem a gumicukros, édesítős, színes verziót javasoljuk, hanem a természet adta  forrásokat, tehát friss zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, illetve azt, hogy minél több időt tölts a szabadban napközben. Jó szívvel ajánljuk ezek mellett a szuperimmun mix porunkat is, mely 5-féle superfood keveréke.
    • A vas a női szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga, amelyről a ferritin szint ellenőrzésével kapsz megbízható képet. A vaskészletek feltöltésének legbiztosabb módja a változatos és teljes értékű táplálkozás, amiben helyet kap például a cékla, feketebab, hőkezelt spenót, tempeh, bio tofu, quinoa, amaránt, vegyes táplálkozásnál pedig kis mennyiségben a máj vagy a legeltetett marha húsa. Nálunk a céklát ebben a változatban keresd.
    • Az E-vitamin nőknél a petesejtek, férfiaknál a spermiumok egészsége miatt fontos, ezen felül erős antioxidáns, ami elengedhetetlen a stressz okozta szabadgyökök megkötéséhez. Remek forrása a mandula, a törökmogyoró és a gabonacsírák.
    • A cink szintén a petesejtek és a spermiumok miatt fontos, de a vetélés kockázatát is csökkentheti – a legjobb hatást B-vitaminokkal kombinálva fejti ki. Ha az étrended szerves részét képezik a hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, bab), a brokkoli, a lenmag és a kendermag (hántolt formában ezerféleképpen tudod felhasználni), akkor észrevétlenül gondoskodsz a cinkraktáraid feltöltéséről.
    • Az omega-3 a petefészek és a méh vérellátása miatt kerül szóba, de a teherbeesés után is fontos szerepe van a magzat IQ-jának és agyának fejlődésében.
    • Kutatások szerint a NAC (N-acetil-cisztein) szintén támogatja a petesejtek fejlődését és pozitív hatással van a méhnyaknyákra.
    • Talán a B9-vitaminra (folátra) hivatkoznak a legtöbb teherbeesés elősegítésével foglalkozó cikkben. Nem véletlen, mert fontos szerepet játszik a szövetek és sejtek növekedésében, működésében, ezzel csökkenti a magzati károsodás (pl. velőcsőzáródási rendellenesség) esélyét.

    Arra figyelj, hogy a folát és a folsav között hatalmas különbség van, ami azért fontos, mert a populáció kb. 50%-a csak a folsav metilált formáját, azaz a folátot tudja hasznosítani. (Magyarán, ha nem tudod, melyik 50%-ba tartozol, akkor az a biztos, ha a folátot szeded.)

    • A szelénről viszonylag keveset hallunk a fogantatás kapcsán, pedig lényeges mikrotápanyag, amely a női és férfi oldalról is támogatja a termékenységet. Az egyik legjobb forrása a paradió, amiből elég napi 1-2 szem.

    Kérlek, hogy a listát a jelenlegi értékeidet figyelembe véve alkalmazd, tehát ne vegyél meg gondolkodás nélkül minden táplálékkiegészítőt, mert a legtöbb vitamint és ásványi anyagot túl lehet adagolni.

    Azt is jegyezd meg, hogy egy jól összerakott étrenddel szinte minden mikrotápanyagról természetesen tudsz gondoskodni. 

    „GYÓGYNÖVÉNYEK IS TÁMOGATHATJÁK A FOGANTATÁST?”

    Van amelyikről sikerült bizonyítani, hogy pozitívan befolyásolja a hormonegyensúlyt, de ismételjük magunkat: csak az alapok rendezése után nyúljatok bármelyikhez.

    • Az egyik az utóbbi években felkapott barátcserje, ami fokozza a progeszterontermelést és segít egyensúlyba hozni a prolaktinszintet.

    Sajnos sok cég csak a bizniszt látja és a minőség helyett a haszonra figyel, ezért olyan terméket keress, ami megbízható forrásból származik és nem spórolták ki belőle a hatóanyagokat.

    Ebben például 400 mg barátcserje van kapszulánként, ezért elég belőle napi 2 szem.

    • A vörös málnalevélről először csak azt hallottuk, hogy segít csökkenteni a menstruációs fájdalmakat és a PMS tüneteket, de amikor kicsit mélyebbre ástunk, akkor kiderült, hogy a fogantatást is támogatja.
    • A csalánteáról a legtöbb embernek a vízhajtás jut eszébe, pedig ennél jóval többet tudnak a zöld levelek. A klorofilltartalma segíti a méregtelenítést, ami kulcsfontosságú az egészséges hormontermelés szempontjájól, ezen felül gyulladáscsökkentő hatású és segít optimalizálni a vércukorszintet.
    • A maca szintén hirtelen lett népszerű és a vele kapcsolatos téves információk is futótűzként terjedtek. A világszerte ismert gyógynövényt férfiaknak is érdemes fogyasztaniuk a hormonegyensúly megteremtése és a termékenység fokozása érdekébenPorként könnyen be tudod állítani a neked megfelelő mennyiséget (elkeverheted pl. egy deci 100%-os narancslében vagy hozzáadhatod smoothie-hoz, turmixhoz).

    A gyógynövényekre különösen igaz, hogy egyiket se alkalmazd nyakló nélkül. Az a biztos, ha kikéred egy szakértő véleményét – pláne, ha PCOS-sel IR-rel, endometriózissal, bármilyen anyagcsere- vagy hormonproblémával küzdesz.

    Ha maradt kérdésed, akkor tedd fel bátran e-mailben (shop@oraniqa.hu) és megválaszoljuk, ha pedig a fenti tanácsok mellett biztonságos, adalékanyagmentes fogantatást elősegítő étrendkiegészítőket keresel, akkor érdemes szétnézned itt – természetesen bármelyikről kérdezhetsz.

     

    Köszönjük!
    Valami hiba történt, próbáld újra...
    Superfood hírek